Herning Kommune og vores investeringer
22. oktober 2024
Der var mandag en række artikler på blandt andet dknyt, der handler om kommunernes kapitalinvesteringer. Herning Kommune optræder i flere af disse artikler, som er baseret på udtræk af beholdningslister i kommunerne.
Værdipapirerne er ifølge artiklerne vurderet som problematiske, hvis selskabet er ekskluderet hos en række banker og pensionskasser. Et selskab kan sagtens være på eksklusionslisten hos en enkelt bank eller pensionskasse uden at være det hos andre.
Herning Kommune har et samarbejde med fire kapitalforvaltere, der investerer på kommunens vegne gennem investeringsforeninger. Det sker indenfor retningslinjerne for finansiel styring.
Her fremgår blandt andet:
”De lande, som der ikke kan investeres i, følger til enhver tid EU’s og Danmarks sanktionsliste over lande, hvor investeringer frarådes eller ikke tillades. Herning Kommune ønsker ikke at investere i selskaber, der overtræder internationale normer, herunder FN-konventioner, der beskæftiger sig med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, anti-korruption og miljøbeskyttelse, sådan som der blandt andet kommer til udtryk i de ti principper i FNs Global Compact. Det er en målsætning for Herning Kommune, at virksomheder, der investeres i, ikke har nogen omsætning inden for følgende sektorer:
- Tobak
- Våben
- Alkohol
- Voksenunderholdning
- Spil
- Fossile brændstoffer.
Af operationelle grunde anerkendes det, at visse virksomheder kan have en minimal omsætning inden for de ovennævnte uønskede sektorer. Derfor accepteres der en tærskelværdi på 5 pct. forstået således, at op til 5 pct. af en virksomheds omsætning kan stamme fra de uønskede sektorer. Dette skal forstås som en operationel maksimalgrænse, der ikke ønskes udnyttet.”
Vi kan som kommune kun investere i foreninger og ikke enkeltaktier. Herning Kommune har desuden et samarbejde med Hemonto, som blandt andet kontrollerer, at forvalterne overholder retningslinjerne. Deres gennemlysning fortæller, at det gør de.
En af de problematiske investeringer handler om statsobligationer i Panama. Panama-investeringen er en mindre position i vores portefølje, som ikke er uproblematisk. Men den slags er altid en balancegang og en konkret afvejning i hvert enkelt tilfælde. Ifølge vores kapitalforvalter er der en positiv udvikling i gang i landet.
Et andet eksempel er Tesla i forhold til arbejdstagerrettigheder. Som Jyske Bank, som har eksponeret os her skriver, så ”er vi opmærksomme på bekymringer om arbejdstagerrettigheder, og vi indgår i dialog med virksomheden for at drøfte kritisabel adfærd. Ifølge data fra MSCI scorer Tesla lavt på deres håndtering af arbejdstagerrettigheder. Dog er scoren ikke så lav, at virksomheden overskrider grænserne fastsat af FN's Global Compact, som omfatter 10 universelle principper inden for blandt andet arbejdstagerrettigheder.”
Vi vil, selvom forvalterne overholder retningslinjerne, på baggrund af artiklerne rette henvendelse til kapitalforvalterne. Vi ønsker at blive klogere på de positioner, Danwatch har vurderet som problematiske, med henblik på en eventuel revurdering af retningslinjerne.
Kontaktinfo
Ole Hansen
Kommunikationschef
Tlf.: 40 22 32 28
Mail: ole.hansen@herning.dk
Vi anbefaler brug af sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.