Særlige træningstilbud
Problem med spisning - dysfagi
Dysfagi er en samlet betegnelse for tygge- og synkevanskeligheder, der viser sig som besvær ved at spise og drikke.
Dysfagi er ikke en sygdom i sig selv, men et symptom der opstår ved mange forskellige sygdomme og tilstande.
Tegn på dysfagi
Dysfagi er en samlet betegnelse for tygge- og synkevanskeligheder, der viser sig som besvær ved at spise og drikke.
Dysfagi er en tilstand, hvor mad og væske forhindres i at passere sikkert fra munden til maven. Man kan have følelsen af at have noget i den "gale hals" og hoster dermed ved indtagelse af mad og drikke. Det kan også forekomme, selv om det kun er spyt, som man skal synke.
Dysfagi er ikke en sygdom i sig selv, men et symptom der opstår ved mange forskellige sygdomme og tilstande.
Tegn der er værd at kigge efter:
- Hoste efter synkning af spyt
- Hyppig hoste/rømmen i forbindelse med måltider
- "Våd" tale/vejrtrækning (lyder som vedkommende har brug for at rømme sig)
- Savlen
- Gentagne lungebetændelser eller feberperioder uden præcis årsag
- Problemer med at spise og drikke
- Vægttab eller dårlig ernæringsstatus
- Kommunikationsvanskeligheder: Ændret stemme, snøvlende/utydelig tale
- Vejrtrækningsproblemer
- Temperaturstigning.
Ca. 60-87% af beboerne på plejehjem har problemer med at synke.
Følgerne ved dysfagi kan være:
- Gentagne lungebetændelser
- Underernæring
- Dehydrering
- Adskillige indlæggelser
- Væsentlig forringelse af livs-kvalitet
- Kvælning med døden som følge
Fejlsynkning gør, at mad og væske ofte fejlsynkes via luftrøret.
Kost og sikker spisning
Kost
Den rette konsistens kan give en god spiseoplevelse. Det vil ofte være nødvendigt, at ændre på mad og drikkevarers sammensætning og konsistens, for at opnå en sikker spisning og undgå fejlsynkning.
Få en ergoterapeut til at hjælpe med at vurdere synkeniveau, og hvilken konsistens der er mest hensigtsmæssig i forhold til mad og drikke.
For at undgå vægttab og svækkelse, er det derfor vigtigt at tilpasse kosten, så man kan spise uden besvær.
Det anbefales at spise mange små og energitætte måltider i løbet af dagen, gerne 6-8 små måltider dagligt, for at sikre det rette indtag, samt overskueliggøre mængden af mad der skal indtages dagligt.
Madens sammensætning bør ifølge de officielle anbefalinger for småt-spisende være:
- Energitæt
- Indeholde mange proteiner
- Højt indhold af sunde fedtstoffer
Sikker spisning
Bør tage udgangspunkt i:
- En maks. måltidslængde på 30 min. for at undgå udtrætning
- En position hvor kroppen skal sidde opret og hovedet lidt nedad og fremadrettet
- "Lang nakke" og hagen ned til brystkassen
- Tæt på bordkant og albuerne placeret på bordet
- Hofte/knæ og fodled i 90 graders vinkel
- Bagdel godt tilbage i stolen og evt. en pude i ryggen
- En ergoterapeutisk vurdering af spisefærdigheder
- En ergoterapeutisk vurdering af madens og drikkevarernes konsistens.
Yderligere information
Har du særlige behov for tygge- eller synkevenlig mad, så har Dit Lokale Køkken i Herning mulighed for at tilbyde en kost, der er tilpasset det synkeniveau, der passer til dig.
Se mere om deres tilbud om særlig kost.
Der skelnes mellem cremet konsistens, gratin konsistens og blød konsistens. Man kan både købe den varme mad, smørrebrød og mellemmåltider i den konsistens, der er behov for.
Du kan henvises til diætkost ved at kontakte ergoterapeuterne.