Dyrehold i byen og på landet
Reglerne for dyrehold afhænger af antallet af dyr, og om du bor i eller udenfor byen.
Når du bor i byen, må du generelt kun have mindre kæledyr. Det gælder for eksempel hunde, katte og høns (men ikke haner). Du må ikke have ænder, gæs, haner, svin, kvæg, får, geder og heste, når du bor i byen - og dit dyrehold må ikke være erhvervsmæssigt.
Bor du på landet (i landzone), og ønsker du at etablere et erhvervsmæssigt dyrehold, skal du anmelde det til Herning Kommune.
Erhvervsmæssigt dyrehold
Lovgivningen skelner mellem erhvervsmæssigt og ikke-erhvervsmæssigt dyrehold. Det er alene størrelsen af dyreholdet, der afgør, om dyreholdet anses for at være et hobbydyrehold eller et erhvervsmæssigt dyrehold. Det har ikke betydning, om dyreholdet udnyttes erhvervsmæssigt. Økonomien eller skattemæssige forhold har heller ikke betydning for om dyreholdet rent miljømæssigt betragtes som erhvervsmæssigt.
Ifølge miljøaktivitetsbekendtgørelsen har du et erhvervsmæssigt dyrehold, hvis det overskrider følgende:
- 30 høns og
- 4 voksne hunde med hvalpe under 18 uger samt
- et dyrehold med enten
- 2 malkekøer eller ammekøer med tilhørende kalve (op til 6 måneder),
- 4 stykker kvæg, der ikke er omfattet af a),
- 4 heste med tilhørende føl (op til 12 måneder),
- 2 søer med tilhørende smågrise (op til 40 kg),
- 15 producerede slagtesvin,
- 10 moderfår med lam (op til 12 måneder),
- 10 modergeder med kid (op til 12 måneder),
- andre dyretyper end nævnt i a) til f) eller g), hvis det samlede produktionsareal til disse dyretyper ikke overstiger 25 m2, eller
- forskellige dyretyper sammensat efter a) til g) eller h, hvis den forholdsmæssige andel af hver dyretype efter a) til g) eller h), ikke tilsammen overstiger 100 procent.
Mindre dyrehold
Ønsker du at etablere eller ændre et erhvervsmæssigt dyrehold, skal du indsende en anmeldelse til Herning Kommune.
Du har et mindre dyrehold, hvis produktionsarealet er mindre end:
- 100 m² - alle slags dyrehold
- 175 m² - dyrehold med ammekøer med tilhørende opdræt på dybstrøelse, eller heste, geder eller får
- 200 m² - dyrehold med heste
- 300 m2 - dyrehold med ammekøer med tilhørende opdræt på dybstrøelse, eller heste, geder eller får - hvor dyrene kun er opstaldet i perioden 1. oktober til 15. maj
Produktionsarealet er det areal i fast placerede husdyranlæg, hvorpå dyrene kan opholde sig og har mulighed for at afsætte gødning - og som dyrene ikke kun har kortvarigt adgang til.
For fast placerede husdyranlæg med tilhørende dyrehold, som er etableret før den 1. august 2017, skal der desuden ske anmeldelse til kommunen den første gang, hvor dyreholdet udvides i antal af dyr eller ændres i dyresammensætning.
Forskrift for dyrehold i boligområder
§ 1 Lovgrundlag
Denne forskrift er udarbejdet i henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse om miljøregulering af visse aktiviteter nr. 844 af 23. juni 2017, §§ 8 og 20.
§ 2 Gyldighedsområde
Forskriften gælder for alt ikke-erhvervsmæssigt dyrehold, der ligger i:
- Byzone
- Sommerhusområder
- Områder i landzone, der ved lokalplan er overført til boligformål eller blandet bolig-og erhvervsformål
Stk. 2
Hvis der i gældende lokalplaner og byplanvedtægter er regler om forbud for visse dyrearter, er disse forsat gældende. Ligeledes gælder lokale grundejer-, andels- og lejerforeningers regler, samt regler udtrykt i skøder og servitutter om fuglehold, hvis de er skærpende i forhold til denne forskrift.
§ 3 Dyrehold
Dyrehold med ænder, kalkuner, gæs, haner, påfugle, grise, kvæg, får, geder, alpakaer, kænguruer og heste er ikke tilladt.
§ 4 Indretning og drift
På hver matrikel må der højst holdes dyr svarende til 15 høner med kyllinger. Med kyllinger menes unger, der holder sig til moderen. En hanekylling skal fjernes, når den begynder at gale.
Stk. 2
På hver matrikel må der højst holdes 15 brevduer eller 30 raceduer.
Stk. 3
Placering af fuglehuse, hønsegårde (både med og uden overdækning), bure og volierer må ikke være tættere end 2,5 meter på skel til naboejendom, og skal i øvrigt overholde byggelovens bestemmelser. Fuglehuse, hønsegårde, bure og voliere må ikke være åbne mod skel, hvis der er beboelse på naboejendommen.
Stk. 4
Hvis fugle i voliere og andre fugle, der holdes udendørs, giver anledning til væsentlige støjgener, skal de holdes i mørke mandag til fredag fra kl. 21.00-07.00 og på lørdage samt søn- og helligdage fra kl. 21.00-09.00.
Stk. 5
Træning af brevduer skal ske på tidspunkter, hvor omgivelserne generes mindst muligt.
Stk. 6
Dueslag skal placeres, så ind- og fraflyvning sker over egen grund.
Stk. 7
Foder skal opbevares i rottesikre beholdere.
Stk. 8
Eget vegetabilsk køkkenaffald kan anvendes som foder, hvis overskydende rester fjernes umiddelbart efter fodring.
Stk. 9
Bure, huse og indhegnede gårde skal rengøres mindst en gang om ugen.
Stk. 10
Hvis dyreholdet giver anledning til unødige gener, kan kommunalbestyrelsen meddele påbud om afhjælpende foranstaltninger (unødige gener kan for eksempel. være støj, lugt, uhygiejniske forhold eller rotter.) Kan generne ikke afhjælpes eller overtrædes påbud, kan kommunalbestyrelsen nedlægge forbud imod hele eller dele af dyreholdet.
Stk. 11
Gødning fra dyreholdet skal opbevares, så det ikke giver lugtgener. Gødningen skal opbevares i lukket beholder, hvis det ikke straks iblandes jord og anvendes som gødning til planter.
§ 5 Dispensation og klage
Hvis individuelle forhold taler for det, kan kommunalbestyrelsen dispensere fra bestemmelserne i denne forskrift.
De forhold, der inddrages i forbindelse med en eventuel dispensation er:
- At der ikke etableres udendørs område med strøelse, da det kan medføre gener fra rotter og lugt
- At der ikke opstår uhygiejniske forhold, herunder at gødning opbevares, så der ikke opstår lugt- og fluegener
- At dybstrøelse og fast gødning bortskaffes via dagrenovation eller efter reglerne i husdyrgødningsbekendtgørelsen
- At der ikke opstår støjgener
- At der ikke sker opdræt
Stk. 2
Kommunalbestyrelsens afgørelser efter denne forskrift kan ikke påklages til højere administrativ myndighed.
§ 6 Overtrædelse af regulativet
Overtrædelse af bestemmelserne, eller manglende overholdelse af forbud eller påbud givet efter denne forskrift, kan straffes med bøde.
§ 7 Ikrafttrædelse
Dette regulativ træder i kraft på dagen for den offentlige annoncering den 3. juli 2023. Vedtaget af Miljø-, Infrastruktur og Natur-udvalget den 19. juni 2023.
Hundehold, hundekennel og hundepension
Det er ikke tilladt at have et hundehold på mere end 4 hunde med hvalpe under 18 uger i byzone.
Bor du på landet er det muligt at have et hundehold med 5 eller flere hunde over 18 uger. Ønsker du at etablere, udvide og ændre et hundehold skal du anmelde det til Herning Kommune.
For at kunne anmelde en udvidelse eller etablering skal ejendommen overholde følgende afstandskrav:
Hundekennel og privat hundehold:
- mindst 100 meter fra nabobeboelse
- mindst 200 meter fra byzone, sommerhusområde og lokalplanlagte boligområder
Hundepension:
- mindst 200 meter fra nabobeboelse
- mindst 300 meter fra byzone, sommerhusområde og lokalplanlagte boligområder
Kommunen har dog mulighed for at give dispensation fra afstandskravene. Hvis der gives dispensation, stilles der formentlig nogle vilkår. Vilkår skal stilles med henblik på at der ikke opstår nærliggende risiko for væsentlig forurening eller gener for omgivelserne. Vilkår kan almindeligvis omhandle indretning af hundegårde, renholdelse samt støjreducerende tiltag.
Døde dyr
Du må som udgangspunkt gerne begrave mindre dyr som en hund eller en kat i din egen have. Hvis du har egen brønd eller vandboring, skal der være mindst 50 meters afstand fra boringen til det sted, du begraver dyret
Bier i byzone og kolonihaver
Som udgangspunkt er det tilladt at have bier i byzone.
Vær dog opmærksom på eventuelle retningslinjer eller vedtægter for kolonihaver, have- eller boligforeninger.
Der er 5 kommunale haveforeninger i Herning Kommune, hvor det ikke er tilladt at have et dyre- eller fjerkræs hold. Derfor må der ikke holdes bier eller opsættes bistader. Dette fremgår af reglement "Leje af Herning Kommunes kolonihaver i Kolonihaveforbundets Vestjyllands Kreds”.
Herning Kommunes kolonihaveforeninger er følgende:
- Nabkær 1
- Nabkær 2
- Aalykke
- Herningsholm
- Sønderager
Der er andre haveforeninger i Herning Kommune ud over de nævnte, som ikke er kommunale, og hvor reglementet ikke er gældende. Her kan dog være lavet egne retningslinjer/vedtægter.
Reglement:
"Leje af Herning Kommunes kolonihaver i Kolonihaveforbundets Vestjylland Kreds"
Generelle bestemmelser
Haverne kan alene lejes af kredsens medlemmer. Hvert medlem kan kun leje et havelod i en kolonihaveforening. Det medlem, der står anført på lejekontrakten, fremstår som lejer. Ægtepar/samlevere kan leje hvert sit havelod, men et medlem kan ikke stå anført som lejer på to lejekontrakter.
En lejer af et havelod kan bestemme, at et af hans/hendes familiemedlemmer, kan overtage lejemålet. Det drejer sig om slægtninge i ret op- og nedadstigende linje, herunder børn, børnebørn og forældre, ægtefællen, den registrerede partner og ægtefællens eller den registrerede partners slægtninge i ret op- og nedadstigende linje, herunder fx ægtefælles særbørn.
Herning kommune kan forlange at få adgang til at se kolonihavernes ventelister.
Det enkelte medlem må kun afstå sit havelod gennem Kolonihaveforbundets Vestjylland Kreds viden enkelte kolonihaveforenings bestyrelse.
Kolonihaveforeningens bestyrelse har pligt til at følge op på ulovlige forhold og sørge for, at disse bringes i orden.
Brug af havelodder
Lejerne, med deres familier og gæster, bør i enhver henseende udvise sømmelig og stilfærdig adfærd. Radio, TV o. lign. må ikke være til gene for andre.
De lejede havelodder må kun benyttes til havebrug og skal holdes i pæn stand.
Der må ikke fjernes muld fra lodderne. Fra og på lodderne må der ikke drives nogen form for erhvervsvirksomhed, det være sig værksted, handel, udskænkning, oplag eller lignende.
Enhver form for dyre- og fjerkræhold er forbudt, ligesom løse hunde ikke må medtages i kolonien. Det er ikke tilladt at fodre vildkatte, og huskatte skal være forsynet med mærkning, da de ellers vil blive aflivet på ejers regning. Det er ikke tilladt af efterlade husdyr, når man forlader kolonihaveforeningen.
Anbringelse af campingvogne og/eller skurvogne er ikke tilladt.
Kolonihavebebyggelsen må ikke anvendes til helårsbeboelse. Natophold må ikke finde sted i tidsrummet 1. november - 1. april, bortset fra perioden 20. december - 2. januar, i skolernes vinterferie samt påskehelligdagene.
Lejer skal være tilmeldt folkeregisteret i en lovlig bolig i Herning Kommune.
Havelåger er en permanent del af et havelod. Lågerne må ikke opføres som murede/støbte elementer.
Hvert havelod skal forsynes med synligt nummerskilt.
Der kan ikke gives tilladelse til opsætning af vildtkameraer på offentlige områder.
Det er tilladt at opstille en midlertidig havepavillon i plastic/teltdug.
Pavilloner og havetrampoliner skal være forsvarligt fastgjorte.
Der kan ikke gives tilladelse til opstilling af mini-vindmøller bl.a. på grund af støjkrav.
Her henvises til brug af solceller.
Bebyggelse
På hvert havelod må der anbringes et kolonihavehus, et redskabsskur samt et drivhus.
Der må etableres en overdækket terrasse/træpavillon på max. 15 m2 med en max. højde på 4 meter, såfremt skelafstanden er på 2,5 meter og på betingelse af, at en side holdes permanent åbent.
Der skal ikke indhentes byggetilladelse hos kommunen ve opførelse af kolonihavehuse.
Al ny-og ombygning skal godkendes af kolonihaveforeningens bestyrelse, og der skal fremvises tegninger over byggeriet.
Ved opførelse af nye huse, samt opmåling af eksisterende, skal kolonihaveforeningens bestyrelse fremsende en tegning til Herning Kommunes byggesagsafdeling, der herefter sørger for en registrering i BBR-registreret.
Bygningernes samlede grundflade må ikke overstige 10% af grundens størrelse, dog højst 40 m2 eksklusiv overdækket terrasse på 15 m2. Bebyggelsens højde må ikke være højere end 4 m målt fra terræn. Afstand til haveloddens naboskel skal være mindst 2,5 m og mod for-og baghæk mindst 1,5 m. Der må ikke placeres bygninger over kloak-, el- og vandledninger eller under højspændingsledninger.
Husene skal udføres af træ, dog er det tilladt at benytte eternitbaserede brædder med træstruktur (Hardie-planker) til facader. Tagdækninger må udføres af tagpap, eternit/stål eller tegl. Der må ikke anvendes materialer fra papkasser eller lignende.
Udvendig farver skal aftales med kolonihaveforeningens bestyrelse.
Redskabsskure, shelters og drivhuse må have en max. størrelse på 10 m2, og må ikke være højere end 2,5 m målt fra terræn. Bygningerne er ikke omfattet af bebyggelsesprocenten, men skal inden opførelsen først godkendes af kolonihaveforeningens bestyrelse.
Ved eventuelle klager vedrørende ulovligt opførte huse, kan kolonihaveforeningens formand bede lejeren om at videresende sin klage over afgørelsen til Kolonihaveforbundets Vestjylland Kreds.
Huse og skure må ikke bygges for tæt på hinanden af hensyn til brandfare. Jfr. Byggeloven skal der være min. 5 m mellem bygninger på 2 lodder (dvs. min. 2,5 m på hver side af fælles hæk). Adskillelsen ved sammenbyggede huse/skure på egen havelod skal udføres som brandvæg ved en BO konstruktion.
Kolonihaveforeningens bestyrelse kan ved dispensation fravige afstandskravet mellem bygningerne til 1 m, såfremt ydervægge udføres som brandvægge.
Spildevand
Udledning af spildevand må kun ske i en lukket godkendt opsamlingstank eller kloak tilslutning via Herning Vand.
Ovenstående er ligeledes gældende i de kolonihaveforeninger, hvor der findes fælleshuse.
Ved fælleshuse må der kun opføres bad/toilet med lovlige kloakforhold.
Tekniske installationer
Der skal kunne gives tilladelse til installation af el, hvis den enkelte kolonihaveforenings generalforsamling stemmer for forslaget. El-installationen vil ikke blive pålagt alle haver i foreningen. Udgifter til anlæg og drift skal afholdes af de enkelte kolonihaveforeninger/lejere og er Herning Kommune uvedkommende.
Installationer kan udføres på følgende betingelser:
- at der foreligger en godkendt og eventuel tinglyst tegning over placering af stikledninger, så fremtidige beskadigelser af disse kan undgås.
- at el-tilførslen skal følge huset, så eventuel fremtidig køber overtager installationen samt udgiften til forbrugsudgifter.
- at installationen kun må udføres af en autoriseret el-installatør.
Såfremt Herning Kommune ønsker en kopi af installationstegningerne, skal de kunne fås ved henvendelse til formanden for den enkelte kolonihaveforening.
Vedligeholdelse og beplantning
Fjernelse af hække samt andre af kommunens anbragte skel, mærke- eller andre pæle er ikke tilladt.
Klipning af hække skal følge hegnslovens almindelige bestemmelser med hensyn til højde på max. 1,80 m. Totalbredde skal være mellem 0,5 m - 1,0 m.
Hækkene skal klippes 2 gange i sommerperioden, første gang inden den 1.juli, anden gang inden oktober.
Træer må ikke plantes nærmere skelhække end 2,50 m. Buske m.v. ikke nærmere end 1,50 m. Træer og buske må ikke vokse ind over skelhække. Der kan dispenseres, hvis der er tale om mindre haver. Sagen skal i de enkelte tilfælde afgøres af kolonihaveforeningens bestyrelse.
Ren-og vedligeholdelse af kolonihaveforeningens stier samt 1 m vejrabatter påhviler lejer af de tilstødende havelodder.
Stier og rabatter skal holdes fri for ukrudt. Stier udlagt med græs skal holdes klippede. Der må ikke anvendes gift/pesticider ved kolonihaveområdernes vedligeholdelse.
Materialer af enhver art til anvendelse i havelodderne må ikke henligge på veje, rabatter, stier samt parkeringsarealer.
Motorkøretøjer må ikke parkeres på vejene, men henvises til parkeringsarealerne. Cykler og knallerter må ikke henstilles op ad hække, langs veje og stier.
Fartbegrænsning: 15 km på veje adviseres med skilt.
Affald og oplag
Haveaffald, der ikke kan komposteres eller nedgraves, skal afleveres på en af de kommunale genbrugspladser.
Afbrænding af affald er ikke tilladt.
Aftale og tilsyn
Teknik- og Miljøudvalget forbeholder sig ret til at ændre eller supplere ovenstående reglement efter forudgående forhandling, når som helst erfaringer måtte gøre det påkrævet. Ligeledes har Teknik- og Miljøudvalget og kommunens administration til enhver tid ret til overalt i kolonihaveforeningen at kontrollere, at overenskomsten mellem Herning Kommune og Kolonihaveforbundets Vestjylland Kreds samt dette reglement overholdes.
Beslutninger/ændringer truffet før den 1. januar 2016 er ikke omfattet af dette reglement, ligesom byggeri før denne dato pr. definition er lovlige.
Aftalen er underskrevet af Herning Kommune 4. januar 2016
Læs også
Kontaktinfo
Miljø og Klima - Landbrugsgruppen
Torvet 5, indgang C
7400 Herning
Send e-mail til Landbrugsgruppen
Vi anbefaler brug af sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.